luni, 7 aprilie 2014

Ce reprezinta link-urile Nofollow si Dofollow?

Daca esti blogger la inceput de drum, este imposibil ca in documentarea ta pe net despre blog-uri sa nu fi intalnit denumirea de link-uri Nofollow si Dofollow. Mi-am propus sa vin in intampinarea cunostintelor voastre si sa  informez cititorii mei, ce reprezinta link-urile Nofollow si Dofollow.

Atribute Dofollow sau Nofollow?

Pentru a intelege cu adevarat ce reprezinta aceste atribute sa facem putina introducere.

Link-urile Nofollow
Sa vedem ce spune, in traducere libera, wikipedia despre atributul nofollow al unui link.
Nofollow -atribut HTML folosit pentru a instrui motoarele de cautare faptul ca link-ul nu ar trebui sa influenteze clasamentul in indexul motoarelor de cautare.
In concluzie atributul nofollow impiedica transmiterea de Page rank pentru link-ul respectiv. Nu cu mult timp in urma, transferul de Page rank catre web site-ul respectiv a reprezentat o tehnica SEO des utilizata, asta pana cand Google a updatat algoritmii motorului de cautare. Link-ul nofollow a fost propus pentru a opri comentariile in exces (spam-ul), limitand astfel plasarea site-urilor respective in primele rezultate afisate de motorul de cautare.
Exemplu de cod HTML pentru linkul nofollow:
<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow">Link text</a>
Link-urile Dofollow
 Link-urile dofollow sunt link-uri care transmit atat autoritate cat si Page rank catre un web site, iar numarul lor favorizeaza aparitia site-ului respectiv in primele pagini afisate de motoatarele de cautare. Ce inseamna asta in SEO? Raspunsul este simplu, folosind aceasta tehnica de optimizare, specialistii SEO urmaresc obtinerea a cat mai multor link-uri de calitate, cu Page rank mare si autoritate ridicata. Fiecare pagina a unui site poseda o valoare de la 0 la 10 a Page rank-ului, iar link-urile primite de site-ul vostru dintr-o  pagina mai valoroasa vor transmite plus de valoare paginii respective.

Codul HTML pentru link-ul dofollow:
<a href="http://www.example.com/">Link text</a>
  
 Nofollow sau Dofollow?
  


Dupa cum vedeti diferenta dintre cele doua coduri HTML o reprezinta partea rel="nofollow" care semnalizeaza motorului de cautare ca este un link nofollow.  
Prin link-urile dofollow incurajezi dezvoltarea unei comunitati in jurul blog-ului tau, vizitatorii fiind interesati si incurajati sa comenteze articolele postate pe blog. Exista astfel un dublu beneficiu, blog-ul beneficiaza de vizitatori iar acestia isi creaza un link building de calitate.

Important de stiut :
  •  nu puneti multe link-uri pe o pagina catre alte site-uri ( consider ca 10 sunt suficiente)
  • nu exagerati cu numarul de link-uri catre alte site-uri pe care le aveti pe tot site-ul. Google va poate penaliza daca considera ca aveti link-uri in exces si va fi foarte greu sa va mariti Page rank-ul si pozitia afisata de motoarele de cautare.
  • alegeti-va cu grija pe ce site-uri va puneti link-urile. Conteaza foarte mult ca vizitatorii trimisi sa vina de pe site-uri cu acelasi profil ca al dvs.
Daca vreti sa aveti un site/blog de succes este necesar sa jucati dupa regulile impuse de Google. Este obligatoriu sa aveti un echilibru intre link-urile nofollow si dofollow pentru a nu risca sa fiti penalizati.
Ca tehnica SEO, link-urile dofollow sunt cele mai folosite, insa link-urile nofollow, pe langa trafic, ofera si garantie de link-uri naturale, motoarelor de cautare.
Daca ti-a placut, nu uita sa distribui articolul!

5 comentarii:

  1. Daca am inteles bine, linkurile nofollow sunt cele care nu te duc nicaieri atunci cand apesi click pe ele? La ce sunt bune atunci?
    O sugestie: Daca tot faci un articol pentru incepatori, foloseste un limbaj pe care sa-l inteleaga incepatorii ! pentru ca eu n-am inteles mai nimic, si nu e vorba de cunoasterea limbii romane aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Ai inteles gresit...Linkurile nofollow te trimit la pagina accesata, doar ca nu transfera si autoritate acelei pagini. Aceste linkuri spun motoarelor de cautare sa nu le indexeze. Practic pagina accesata castiga doar vizitatori, nefiind influentata pozitia site-ului in rezultatele afisate de Google etc. E simplu, ce este asa greu de inteles?!

      Ștergere
  2. Salut,

    Daca adaug unui cuvant un link de genu https://numesite.ro, ce fel de link este?

    Mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Este un link pur, deci este dofollow. Daca ii adaugi linkului atributul rel=”nofollow" acesta va avea rolul de a spune stop motoarelor de cautare.

      Ștergere

Back to Top