miercuri, 23 martie 2016

Cum se pot optimiza automat imaginile in WordPress


Cum se pot optimiza automat imaginile in WordPress

De ce este important sa optimizam imaginile dintr-un web site?  
Un vechi proverb chinezesc spune ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte. Imaginile sunt usor de inteles de toata lumea si sunt o parte importanta a unui articol. Este necesar ca imaginile sa fie de calitate si mai ales sa fie relevante pentru acel articol. Imaginile pot aduce trafic pentru site-ul vostru, este adevarat ca nu e mare, insa pentru blogurile de nisa, unde se folosesc foarte multe imagini,  poate fi consistent. Traficul astfel primit va face diferenta intre tine si competitori. Motoarele de cautare cele mai des utilizate Google, Bing, Yahoo, au rubrici speciale pentru imagini. Puteti face acolo multe setari de cautare a imaginilor. Mare atentie la licentele imaginilor, aveti grija de unde le descarcati si cum le folositi, deoarece pot apare probleme juridice privind dreptul de proprietate al acestora. 

Cateva resurse web pentru imaginile le gasiti aici sau aici.

Imaginile de calitate te pot ajuta, ca blogger, in multe feluri. Gandeste-te la distribuirile in social media cat trafic iti poate aduce. Imaginile de calitate au si neajunsuri si aici ma refer la marimea lor. Ocupa mult spatiu, prin urmare articolele cu multe imagini se vor incarca greu. Ai nevoie de optimizarea imaginilor pentru web.

Verifica site-ul tau pe GTmetrix si iti va spune ce probleme privind optimizare are.

Optimizarea imaginilor se face in mai multi pasi. Primul pas se refera la denumirea imaginii, sa fie in concordanta cu titlul articolului. Daca in articol sunt inserate mai multe imagini, le puteti da aceeasi denumire dar sa le numerotati, ex: bicicleta pentru copii 1, bicicleta pentru copii 2 etc. Ele vor fi indexate de motoarele de cautare si vor fi strans legate de titlul articolului, de continut etc. 

Urmatorul pas in optimizarea imaginilor este completarea campurilor Title si Text alternativ. Veti vedea ca va fi de folos.

Cum se pot optimiza automat imaginile in WordPress

Textul alternativ fiind o descriere a imaginii este foarte important pentru motoarele de cautare. Atributul Alt ajuta motoarele de cautare sa stie ce reprezinta acea imagine, intrucat ele nu au de unde sa stie ce este in fotografie.

Putem face automat optimizarea imaginilor in WordPress?


Raspunsul este cu siguranta DA.  In WordPress exista multe plugin-uri care va completa automat campurile Title si Text alternativ pentru tine, desigur dupa un anume sablon. Vor fi optimizate atat imaginile care au fost deja inserate cat si cele ce le urmeaza sa le inserati. Exista plugin-uri free dar si in varianta premium, platita.

SEO Friendly Images este un bun plugin in acest sens, insa nu a mai fost updatat de aproximativ un an.
O alta recomandare este WP Smush. Pluginul iti va optimiza automat fiecare imagine pe care o vei insera in site. Nu trebuie sa faci absolut nimic, nu il configurezi, doar il instalezi si el va face toata treaba in mod automat. Problema lui este ca utilizeaza mult spatiu in timp ce optimizeaza imaginile si site-ul tau poate  avea de suferit atunci, daca nu ai un hosting bun.

Un alt plugin bun este Lazy Load. Face o chestie desteapta, in sensul ca va incarca imaginile doar cand sunt vizibile pentru utilizatori.

Dupa ce optimizezi site-ul, verifica-l din nou pe GTmetrix si vei vedea diferenta.

Dupa testarea si combinarea lor, veti gasi ce plugin-uri sunt utile pentru a avea un site pe placul atat a utilizatorilor cat si a  motoarelor de cautare. 
Daca ti-a placut, nu uita sa distribui articolul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top