joi, 2 martie 2017

Motoare de cautare care iti respecta intimitatea

Confidentialitatea online este mult mai importanta acum decat a fost vreodata. De la urmarirea pe net a cautarilor tale pana la caracteristicile Graph Search ale Facebook-ului, intimitatea personala este un "hot topic". Majoritatea utilizatorilor cred ca nimic nu ameninta mai mult intimitatea si activitatea pe net ca motoarele de cautare. Acestea se integreaza perfect cu activitatea dvs pe net si urmaresc tot ce faci sau ce vizualizezi.

Din fericire exista numeroase alternative pentru motoarele de cautare si poti gasi destule care sa iti respecte dreptul tau de a naviga pe net fara sa fie cu ochii pe tine.

Cum iti urmaresc activitatea motoarele de cautare?


 Sunt 2 cai principale prin care te urmaresc motoarele de cautare: prin cookie-uri sau prin contul tau la acel motor de cautare. Cookie-urile sunt parti mici de informatie pe care site-urile le stocheaza in browserul utilizat de tine pentru navigare pe net. Prin ele ti se urmareste activitatea pe site-uri si motoarele de cautare iti personalizeaza rezultatele cautarilor.

Google si Yahoo, precum si multe alte motoare de cautare iti monitorizeaza activitatea pe net atunci cand esti conectat pe conturile create la ei. Astfel, cu aceste informatii salvate de motoarele de cautare, acestea iti particularizeaza reultatul cautarilor tale in functie de dispozitivul pe care il folosesti (laptop, tableta , telefon etc).

Motoare de cautare care iti respecta intimitatea

 

DuckDuckGo - se mandreste cu faptul ca este un motor de cautare care respecta intimitatea utilizatorilor. Ei nu memoreaza nicio activitate a ta pe net si nu pastreaza istoricul tau de cautare.  Nu memoreaza informatii de identificare a ta (adresa IP, etc), iar toate aceste informatii sunt sterse de sistem instantaneu.

StartPage- daca doriti sa folositi puterea motorului de cautare Google dar sa nu va faceti griji ca nu vi se respecta intimitatea, atunci puteti folosi StartPage. Acest motor de cautare va permite sa folositi pagina lor ca un server proxi-introduceti datele de cautare pe site-ul lor si ei vor citi rezultatele cautarii de pe Google pentru tine. Vor intoarce rezultatele cautarii de pe Google pe site-ul lor, astfel Google va vedea cautarile ca vin de la ei nu de la tine. Foarte util pentru fanii Google.

Ixquick- arata la fel ca StartPage, pentru ca sunt detinuti de aceeasi companie. Lucreaza in mod similar cu StartPage. Diferenta este doar rezultatele de cautare. In timp ce StartPage ruleaza interogarea doar prin Google, Ixquick aduna rezultate din alte site-uri si resurse. Ixquick este preferat de cei care folosesc Bing sau Yahoo, ca motoare de cautare.

Daca esti preocupat de confidentialitatea ta pe net, ai grija ce motoare de cautare folosesti. Planurile lor de afaceri se bazeaza pe a sti ce va intereseaza, pentru a se adapta mai bine pe piata, pentru a se mula pe nevoile si dorintele dvs. Pentru a face acest lucru, ei urmaresc o multime de informatii personale despre tine. In cazul in care doresti sa eviti asta, foloseste motoarele de cautare care iti respecta viata privata si nu iti urmaresc activitatea ta pe net. Incearca motoarele de cautare mentionate mai sus si nu vei regreta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top