miercuri, 28 mai 2014

Adaugare de diacritice pentru texte in limba romana

In navigarea mea pe net am gasit cateva resurse pentru adaugarea de diacritice pentru texte scrise in limba romana. Scrierea corecta atat pe site-uri, cat si in orice alt text scris pe calculator in limba romana, este cu diacritice. Aici imi fac si eu "autocritica" pentru ca pe acest blog nu folosesc in text diacriticele si nu incurajez acest lucru.

Site-ul se numeste "Despre diacritice-resurse lingvistice" si are multe unelte(lingvistice) online folositoare.Acestea transforma un text scris fara diacritice sau partial scris cu diacritice intr-un text cu diacritice.

Dupa cum vedeti in imaginea de mai sus puteti adauga direct site-ul/blogul dvs pentru adaugarea de diacritice, cat si un text in casuta urmatoare.


Cum funcționează
Se disting două cazuri:
- cuvinte care au o singură formă validă și aceea cu diacritice (ex: "căsnicie" - nu există cuvântul "casnicie") - acestea se înlocuiesc cu forma corectă
- cuvinte ambigue: există mai multe forme valide cu diacritice( ex: pentru "sa" există : sa - cartea sa, să - să mergem, șa - ca piesă de harnașament). Aceste cuvinte vor fi dezambiguizate ținând cont de contextul în care apar.

Este foarte util pentru texte lungi, unde adaugarea manuala de diacritice ar lua mult timp. Site-ul are mai multe sectiuni folositoare, inclusiv  de traducere in limba engleza.
Daca v-a fost de folos aceasta unealta online, comentati va rog.


Daca ti-a placut, nu uita sa distribui articolul!

2 comentarii:

  1. Fara diacritice Limba Romana este pocita(am citit deunazi cum tinerii ,in lipsa diacriticelor pocesc limba .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Redactarea articolelo rin limba romana trebuie facuta in singurul mod corect si anume folosind semnele diacritice. A scrie fara diacritice poate duce la exprimari ambigue. La fel ca si in alte limbi ( franceza, maghiara, etc) scrierea in limba romana fara diacritice este incorect.

      Ștergere

Back to Top